Változatossággal az egészségért!

Békési Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

 

Édeskömény
(Foeniculum vulgare)


Az édeskömény a Földközi-tenger térségében honos zöldségféle, amelyet már az ókori egyiptomiak is termesztettek gyógyhatású anyagai miatt. Íze jellegzetesen ánizsos.

Exportőr országok: Mediterrán térség, főként Olaszország

Szezon: Egész évben

Tárolás: Hűtőben 1 hétig.

Felhasználás: Az édeskömény kiválóan alkalmas pikáns ízű saláták készítésére. Párolva, főzve köretként fogyaszthatjuk.

Recept:

Édeskömény felfújt

Hozzávalók négy személyre: 500 g édeskömény, 3 nagy paradicsom, 1 nagy hagyma, 50 g bacon, 30 g margarin, 30 g liszt, 200 g tejszín, 2 teáskanál citromlé, 1,5 dl fehérmártás, 1,5 dl tej, só, bors.

Elkészítés: A hagymát és a szalonna felét kockára vágjuk, és zsírban üvegesre pároljuk. Liszttel megszórjuk, a mártással, a tejjel és a tejszínnel felöntjük és felfőzzük. Citromlével, sóval, borssal fűszerezzük. A megtisztított édesköményt szeletekre vágjuk és sós vízben 10 percig főzzük. A megfőtt édesköményt és a felszeletelt paradicsomot jénai tálba tesszük, a mártást ráöntjük és 175 °C-on 30 percig sütjük. A maradék bacont is megsütjük és a felfújtat ezzel tálaljuk melegen.

Energia [100 g-ban]  
33 kcal
Tápérték [g/100 g]  
  Fehérje
1,9
  Zsír
0,23
  Szénhidrát
6,1
  Víz
88
  Rost
0,5
Vitaminok [mg/100 g]  
  A
100
  B1
0,3
  B2
0,1
  Niacin
0,2
   
Ásványi anyagok [mg/100 g]  
  Foszfor
51
  Kálcium
73
  Kálium
445
  Magnézium
36
  Nátrium
86
  Vas
1,5
Termékismertetők

Ananász

Avokádó

Csillaggyümölcs (Carambola)

Édeskömény

Gyömbér

Kiwano

Kumquat

Kókusz

Limetta (Lime)

Mangó

Papaya

Pepino

Physalis (Földicseresznye)

Zellerszár (Halványítózeller)

 


Cégismertető TerméklistaExtrákTárolásElérhetőségek