Változatossággal az egészségért!

Békési Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

 

Mangó
(Mangifera indica)


A mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök egyike. Alakja tojásdad vagy veseformájú. Az érett gyümölcs színe rendkívül változatos, fajtától függően lehet zöld, sárga, narancspiros, piros és sötét bordó, vagy ezek kombinációja. A héj szinezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével. Sőt egyes éretten is zöld héjú fajták (pil. Amelie) még ízletesebbek is mint a pirosas fedőszínnel borított fajták. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga színű, kellemesen édes ízű, állaga az őszibarackhoz hasonlítható. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb.

Mangó 'Tommy Atkins'

Exportőr országok: Közép- és Dél Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, Izrael.

Szezon: egész évben

Tárolás: 7-8 °C. Amennyiben a mangó még nem érett, lehetőleg szobahőmérsékleten tartsuk. Az érett mangót néhány napig még hűtőszekrényben tárolhatjuk.

Felhasználás:
A mangó magját nehéz eltávolítani. A gyümölcsöt megmossuk, és hosszában a középen fekvő nagy lapos mag két oldala mentén leszeljük a gyümölcs két felét. Majd a gyümölcshúst négyzethálósan beirdalva kifordítjuk a héjánál fogva.

Frissen vagy változatosan elkészítve fogyaszthatjuk. Kiváló alapanyaga gyümölcssalátáknak, fagylaltoknak krémeknek és süteményeknek. Ezenfelül a mangó húsa kitűnő kiegészítő sonkához, lazachoz, rákhoz vagy garnélához vagy sült húsételekhez.

Recept:

Mexikói mangó tejszínnel

Hozzávalók négy személyre: 100 g cukor; 1 fahéjrúd; 2,5 dl víz; 2-3 érett mangó; néhány csepp vanília sűrítmény, 2 dl friss tejszín.

Elkészítés: A cukor felét a fahéjrúddal vízbe tesszük és felfőzzük. Kb. 15 percig párolódni hagyjuk, míg egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót hosszában szeletekre (1 cm) vágjuk, és a szirupba tesszük. Kb. 5 percig lassú tűzön pároljuk. Eltávolítjuk a fahéjrudat és, a szirupot a vanília eszenciával ízesítjük. Miután kihűlt tejszínhabbal tálaljuk

Energia [100 g-ban]  
245kJ/59kcal
Tápérték [g/100 g]  
  Fehérje
0,5
  Zsír
0,5
  Szénhidrát
12,8
  Víz
83
  Rost
1,1-2,6
Vitaminok [mg/100 g]  
  A-provitamin
0,135-1,872
  B1
0,020-0,073
  B2
0,025-0,068
  E
1,0
  Niacin
0,025-0,707
Ásványi anyagok [mg/100 g]  
  Foszfor
5,5-17,9
  Kálium
190
  Kálcium
6,1-12,8
  Nátrium
5,0
  Magnézium
18,0
  Vas
0,20-0,63
Termékismertetők

Ananász

Avokádó

Csillaggyümölcs (Carambola)

Édeskömény

Gyömbér

Kiwano

Kumquat

Kókusz

Limetta (Lime)

Mangó

Papaya

Pepino

Physalis (Földicseresznye)

Zellerszár (Halványítózeller)

 


Cégismertető TerméklistaExtrákTárolásElérhetőségek