Változatossággal az egészségért!

Békési Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

 

Kiwano
(Cucumis metuliferus)


A kiwanot gyümölcsként forgalmazzák, holott valójában egy zöldségféle termése. Hossza általában 8-15 cm között változik, átmérője pedig 7-10 cm. Vastag kissé páncélos héja teljes érésben sárga vagy narancssárga. Felszínét „tövisszerű” kinövések teszik érdekessé. A terméshús zöldesen áttetsző, és kocsonyás állagú. Benne számtalan uborkamagra emlékeztető mag található. A lédús húsnak nincs igazán jellegzetes íze. A kiwanot elsősorban a termés érdekes, dekoratív megjelenése miatt vásárolják.

Egyéb elnevezések: Melano, tüskés dinnye.

Exportőr országok: Az utóbbi években gyorsan terjed a melegégövi vidékeken. Magyarországra leggyakrabban Izraelből és Portugáliából érkezik a kiwano.

Tárolás: Főként a zöldes, még éretlen termések hűvös helyen, akár 6-8 hétig is eltarthatók, ezalatt az idő alatt utóérnek. Ne tároljuk hűtőben!

Felhasználás:
A termést hosszában félbevágjuk és kikanalazzuk a zöld terméshúst, vagy keresztben 0,5-1 cm vastag karikákra vágjuk. A kiwanot zöldségsalátákba, koktélokba keverhetjük, vagy ételek dekorációjára használhatjuk fel.

Recept:

Joghurtos kiwano saláta

Hozzávalók: 2 db kiwano, 300 ml natúr joghurt, só, bors, fokhagymapor vagy joghurtos salátaöntet por.

Elkészítés: A hosszában félbevágott termések húsát kikanalazzuk és a joghurttal alaposan elkeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymaporral ízesítjük. Az így elkészült joghurtos saláta egy részét akár a termés héjába visszatöltve is tálalhatjuk.

Energia [100 g-ban]  
n. a.
Tápérték [g/100 g]  
  n. a.
n. a.
Vitaminok [mg/100 g]  
  n. a.
n. a.
Ásványi anyagok [mg/100 g]  
  n. a.
n. a.
Termékismertetők

Ananász

Avokádó

Csillaggyümölcs (Carambola)

Édeskömény

Gyömbér

Kiwano

Kumquat

Kókusz

Limetta (Lime)

Mangó

Papaya

Pepino

Physalis (Földicseresznye)

Zellerszár (Halványítózeller)

 


Cégismertető TerméklistaExtrákTárolásElérhetőségek