Változatossággal az egészségért! |
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Kiwano A kiwanot gyümölcsként forgalmazzák, holott valójában egy zöldségféle termése. Hossza általában 8-15 cm között változik, átmérője pedig 7-10 cm. Vastag kissé páncélos héja teljes érésben sárga vagy narancssárga. Felszínét „tövisszerű” kinövések teszik érdekessé. A terméshús zöldesen áttetsző, és kocsonyás állagú. Benne számtalan uborkamagra emlékeztető mag található. A lédús húsnak nincs igazán jellegzetes íze. A kiwanot elsősorban a termés érdekes, dekoratív megjelenése miatt vásárolják. Egyéb elnevezések: Melano, tüskés dinnye. Exportőr országok: Az utóbbi években gyorsan terjed a melegégövi vidékeken. Magyarországra leggyakrabban Izraelből és Portugáliából érkezik a kiwano. Tárolás: Főként a zöldes, még éretlen termések hűvös helyen, akár 6-8 hétig is eltarthatók, ezalatt az idő alatt utóérnek. Ne tároljuk hűtőben! Felhasználás:
Recept: Joghurtos kiwano saláta Hozzávalók: 2 db kiwano, 300 ml natúr joghurt, só, bors, fokhagymapor vagy joghurtos salátaöntet por. Elkészítés:
A hosszában félbevágott termések húsát kikanalazzuk és a joghurttal alaposan
elkeverjük. Ízlés szerint sóval, borssal és fokhagymaporral ízesítjük.
Az így elkészült joghurtos saláta egy részét akár a termés héjába visszatöltve
is tálalhatjuk.
|
|
||||||||||||||||||||||||||