Változatossággal az egészségért! |
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Pepino A pepinot már időszámításunk előtt is termesztették a dél-amerikai indiánok. Héja sárga, barnás vagy lilás csíkozással, de léteznek teljesen lila fajták is. Alakja lehet gömbölyded vagy megnyúlt, paprika alakú, de főként tojásdad típusaival találkozhatunk. A sárga, lédús terméshús íze a sárgadinnyére emlékeztető. C-vitamin tartalma magas. Exportőr országok: Főként Dél-Amerikában termesztik, hozzánk is onnan (Peruból, Ecuadorból) érkezik a szállítmányok többsége. Tárolás: Hűtőszekrényben 1-2 hétig tárolható. Felhasználás: Recept: Pepinosaláta mentával Hozzávalók négy személyre: 2 db pepino, 1 sárgadinnye, 1 kávéskanál finomra vágott menta, 3 kávéskanál cukor, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál narancslé. Elkészítés:
A vizet a cukorral felfőzzük és forrón az apróra vágott mentára öntjük,
lefedjük a tálat, majd kb. egy órán keresztül állni hagyjuk. Az egy óra
leteltével leszűrjük a mentás levet és a citrom, illetve a narancslével
összekeverjük. A héjától megfosztott sárgadinnye valamint a pepino terméshúsát
apróra vágjuk, egy üvegtálba helyezzük és a mentás sziruppal felöntjük.
Hidegen, mentalevéllel díszítve tálaljuk a pepinosalátát.
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||