Változatossággal az egészségért! |
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Physalis Az 1-2,5 centiméteres sárga bogyóterméseket, a virág csészeleveleiből kialakult száraz, lampionszerű burok veszi körül. A bogyók héja vékony, alatta lédús sárga hús található, sok nagyon apró, fogyasztható maggal. Kellemes íze jellegzetes, máshoz nem hasonlítható. C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékkel. Egyéb elnevezések: Ehető zsidócseresznye, földicseresznye. Termőterületek: Főként Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Új-Zélandon termesztik. Hazánkba elsősorban kolumbiai termések érkeznek. Tárolás: Száraz, hűvös helyen 7-14 napig tartható el. Felhasználás: Receptek: Földicseresznye (physalis) kosárka: Hozzávalók négy személyre: 75 g liszt, 30 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 40 g margarin, 1 tojás sárgája, 1 csomag vanília puding, 400 g földicseresznye (physalis), fél csomag tortaöntet, 50 g mandulaforgács. Elkészítés: A lisztből, cukorból, margarinból és tojássárgájából omlós tésztát gyúrunk, és egy óráig hűvös helyen pihentetjük. Ezután a tésztát kigyúrjuk, és kicsi (~10 cm átmérőjű), kizsírozott sütőformákat bélelünk ki vele. Megszurkáljuk villával, majd 200-225 ?C-on (~4-es fokozaton), 10-15 percig sütjük. A pudingot a csomagoláson található útmutató szerint elkészítjük, és kicsit hűlni hagyjuk, majd a kisült „kosárkákba” töltjük. A megmosott és megszárított földicseresznye (physalis) a vanília puding tetejére tesszük. A tortaöntetet elkészítjük, és a tortácskák tetejét bevonjuk vele, majd mandulaforgácsot szórunk rájuk. Földicseresznye (physalis) püré: Hozzávalók négy személyre: 20 g földicseresznye (physalis), 30 g cukor, 2 evőkanál narancslikőr. Elkészítés: A megmosott bogyókból háztartási robotgéppel pürét készítünk, és a cukrot valamint a likőrt hozzákeverjük. Ezután hűtőben állni hagyjuk egy kicsit. A zsidócseresznye püré fogyasztható fagylaltokhoz, süteményekhez. Földicseresznye (physalis) kompót: Hozzávalók négy személyre: 400 g földicseresznye (physalis), 125 ml fehérbor, 125 ml víz, 100 g cukor. Elkészítés:
A megmosott bogyókat megszurkáljuk, hogy a főzés során ne durranjanak
szét. A vörösbort és a vizet összekeverjük a cukorral, majd fölforraljuk.
Ekkor beletesszük a bogyókat, és 5-10 percig takaréklángon főzzük. Desszertként
vagy palacsintához fogyaszthatjuk.
|
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||