Zöldségek
és gyümölcsök tárolási valamint érlelési hőmérsékletei
Összeállította:
Paksi András, Békési Kft.
(Források: Vincent E. Rubatzky, Mas Yamaguchi: World Vegetables;
J. Morton: Fruits of Warm Climates;
California Rare Fruit Inc.;
Göngyölegen található ajánlások)
|
Termék |
Tárolási hőmérséklet [°C] |
Érlelési hőmérséklet [°C] |
Ananász |
6-8 |
|
Articsóka |
0-1 |
- |
Avokádó |
4-6 |
16-20 |
Bébi
ananász |
13 |
|
Burgonya
(kifli, lila, stb.) |
4-10 |
- |
Cassava |
14-15 |
- |
Chilie |
5-10 |
|
Cikória |
0 |
- |
Cikória
(halványított-witloof) |
2-3 |
- |
Csemegekukorica |
0 |
Nem utóérő. |
Csillaggyümölcs
(Carambola) |
10 |
|
Csirimoja
(cherimola) |
10 |
20-22 |
Édesburgonya |
13-16 |
- |
Édeskömény |
0 |
- |
Endívia
(pl.:frisee) |
0-1 |
- |
Feketegyökér |
0 |
- |
Főzőbanán
(palantain) |
13-15 |
|
Görögdinnye |
10-12 |
Nem utóérő. |
Gránátalma |
0-5 |
|
Guave
(guajava) |
8-10 |
20-22 |
Gyömbér |
12-13 |
- |
Halványító
zeller |
0 |
- |
Kakiszilva
(hurma, sharon fruit) |
-1-0 |
|
Kiwano |
16-18 |
22-26 |
Kókusz |
0-1,5 |
Nem utóérő. |
Licsi |
2-4 |
Nem utóérő. |
Lime |
8 |
22 |
Mangó |
7-8 |
21-23 |
Mangostane
(mangosteen) |
5-6 |
Nem utóérő. |
Okra |
8-10 |
Nem utóérő. |
Ölesbab
(Yardlong bean) |
10-12 |
Nem utóérő. |
Padlizsán
(tojásgyümölcs) |
10-12 |
|
Pak-choi |
0 |
- |
Papaya |
11-12 |
20-25 |
Paprika
(kaliforniai, stb.) |
7-10 |
|
Paradicsom
(koktél, stb.) |
8-10 |
|
Passiógyümölcs
(passionfruit), maracuya |
5-7 |
20 |
Pepino |
4-5 |
|
Radichio |
0 |
- |
Rambután |
10 |
|
Rebarbara |
0 |
- |
Rukkola
(Borsmustár) |
0-2 |
- |
Saláták
(fejes, római, tölgylevelű, fodros) |
0-1 |
- |
Sárgadinnye
(cantalupe, galia, charentais) |
2-5 |
|
Mézdinnye |
7-10 |
|
Spárga |
2-3 |
- |
Tamarillo |
3-4 |
|
Taro |
12-13 |
- |
Tökfélék |
10-13 |
|
Watercress |
0 |
- |
Yam |
15 |
- |
Zöldborsó
(cukorborsó, fejtett borsó) |
0 |
Nem utóérő. |
| | |
|
|