![]() |
Változatossággal az egészségért! |
|||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
|
Mangó A
mangó a legfinomabb egzotikus gyümölcsök egyike. Alakja tojásdad vagy
veseformájú. Az érett gyümölcs színe rendkívül változatos, fajtától függően
lehet zöld, sárga, narancspiros, piros és sötét bordó, vagy ezek kombinációja.
A héj szinezettsége nem mindig áll egyenes arányban a gyümölcs ízletességével.
Sőt egyes éretten is zöld héjú fajták (pil. Amelie) még ízletesebbek is
mint a pirosas fedőszínnel borított fajták. A gyümölcshús sárga vagy narancssárga
színű, kellemesen édes ízű, állaga az őszibarackhoz hasonlítható. A mangó
teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb. Mangó 'Tommy Atkins' Exportőr országok: Közép- és Dél Afrika, Ázsia, Latin-Amerika, Izrael. Szezon: egész évben Tárolás: 7-8 °C. Amennyiben a mangó még nem érett, lehetőleg szobahőmérsékleten tartsuk. Az érett mangót néhány napig még hűtőszekrényben tárolhatjuk. Felhasználás:
Frissen vagy változatosan elkészítve fogyaszthatjuk. Kiváló alapanyaga gyümölcssalátáknak, fagylaltoknak krémeknek és süteményeknek. Ezenfelül a mangó húsa kitűnő kiegészítő sonkához, lazachoz, rákhoz vagy garnélához vagy sült húsételekhez. Recept: Mexikói mangó tejszínnel Hozzávalók négy személyre: 100 g cukor; 1 fahéjrúd; 2,5 dl víz; 2-3 érett mangó; néhány csepp vanília sűrítmény, 2 dl friss tejszín. Elkészítés:
A cukor felét a fahéjrúddal vízbe tesszük és felfőzzük. Kb. 15 percig
párolódni hagyjuk, míg egy könnyű szirup keletkezik. Közben a mangót hosszában
szeletekre (1 cm) vágjuk, és a szirupba tesszük. Kb. 5 percig lassú tűzön
pároljuk. Eltávolítjuk a fahéjrudat és, a szirupot a vanília eszenciával
ízesítjük. Miután kihűlt tejszínhabbal tálaljuk
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |