Változatossággal az egészségért!

Békési Zöldség-Gyümölcs Kereskedelmi Kft.

 

Ananász
(Ananas comosus)


Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is.

Exportőr országok: Az ananász a trópusi területeken szinte mindenholt nagy mennyiségben termesztett gyümölcs. Hazánkba rendszerint Costa Rica-ról, Elefántcsontpartról és Ghánából érkezik.

Szezon: egész évben.

Tárolhatóság: érettségi foktól függ. A kemény, zöldes színű ananász, amelynek még egészséges zöld a levélzete és gyenge az illata, akár 2 hétig is eláll a hűtőben.

Felhasználás:
Az ananász akkor érett, ha színe sárgás, erős, jellegzetes illata van és enyhén megpuhult. Az érett ananász levélrozettájának középső levelei könnyen kihúzhatók. Az ananász levélrozettáját és alját levágjuk, majd a gyümölcstestet cikkekre vágjuk. A cikkek felső élét ajánlatos leszelni (torzsa), majd kikanyarintjuk a gyümölcshúst a héjból.

Receptek:

Grillezett ananász

Az ananász levélrozettáját eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A gyümölcshúst elválasztjuk a héjtól. Az így kapott cikkeket ízlés szerint fahéjjal, esetleg cukorral megszórjuk, és grillsütőben néhány percig grillezzük. Melegen tálaljuk.

Ananászos garnélarák

Hozzávalók négy személyre: 1 db ananász, 40 g vaj, 2 fej schalotte hagyma, 4 teáskanál curry, 200 ml zöldségszósz, 400 ml kókusztej, két csipet őrölt gyömbér, só, bors, 400 g garnélarák.

Elkészítés: Az ananászt meghámozzuk, eltávolítjuk a középső torzsáját, és a gyümölcshúst felkockázzuk. A schalotte hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és a vajon üvegesre dinszteljük. Először a curry-t , majd az ananászt adjuk hozzá, és rövid ideig pároljuk. Hozzáöntjük a zöldségszószt, majd rövid ideig együtt főzzük. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet és gyömbérrel, sóval, borssal ízlés szerint ízesítjük. Pár percig ismét főni hagyjuk. Ezt követően hozzáadjuk a garnélarákot, és lassú tűzön kis ideig főzzük. Főtt rizzsel tálaljuk.

Energia [100 g-ban]  
205kJ/49kcal
Tápérték [g/100 g]  
  Fehérje
0,39
  Zsír
0,43
  Szénhidrát
12,39
  Víz
81,3-91,2
  Rost
0,3-0,6
Vitaminok [mg/100 g]  
  A-provitamin
0,003-0,055
  B1
0,048-0,138
  B2
0,011-0,04
  B6
0,087
  C
27,0-165,2
  E
0,1
  Niacin
0,13-0,267
Ásványi anyagok [mg/100 g]  
  Foszfor
6,6-11,9
  Cink
0,08
  Kálcium
6,2-37,2
  Kálium
113
  Magnézium
14
  Mangán
1,65
  Nátrium
1
  Réz
0,11
  Szelén [µg]
0,6
  Vas
0,27-1,05

Termékismertetők

Ananász

Avokádó

Csillaggyümölcs (Carambola)

Édeskömény

Gyömbér

Kiwano

Kumquat

Kókusz

Limetta (Lime)

Mangó

Papaya

Pepino

Physalis (Földicseresznye)

Zellerszár (Halványítózeller)

 


Cégismertető TerméklistaExtrákTárolásElérhetőségek