![]() |
Változatossággal az egészségért! |
|||||||||||
|
||||||||||||
![]() |
|
Ananász Az ananász a Broméliafélék családjába tartozó, tőlevélrózsás növény. Terméseit (botanikai értelemben áltermés) a levélrozetta közepén, mereven felálló száron hozza. Méret tekintetében igen változatos lehet, a 15-20 dkg-os bébi ananásztól egészen a több kilós nagyságig. Magas vitamintartalmának és a benne található bromelin nevű (fehérjebontó) enzimnek köszönhetően a legegészségesebb gyümölcsök egyike. Ez a bromelin nevű enzim csak a friss ananászban található meg, a konzervekben hőkezelés hatására megsemmisül. Ezen felül újabban előtérbe került az ananász zsírégető tulajdonsága is.
Felhasználás: Receptek: Grillezett ananász Az ananász levélrozettáját eltávolítjuk, cikkekre vágjuk. A gyümölcshúst elválasztjuk a héjtól. Az így kapott cikkeket ízlés szerint fahéjjal, esetleg cukorral megszórjuk, és grillsütőben néhány percig grillezzük. Melegen tálaljuk. Ananászos garnélarák Hozzávalók négy személyre: 1 db ananász, 40 g vaj, 2 fej schalotte hagyma, 4 teáskanál curry, 200 ml zöldségszósz, 400 ml kókusztej, két csipet őrölt gyömbér, só, bors, 400 g garnélarák. Elkészítés:
Az ananászt meghámozzuk, eltávolítjuk a középső torzsáját, és a gyümölcshúst
felkockázzuk. A schalotte hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, és
a vajon üvegesre dinszteljük. Először a curry-t , majd az ananászt adjuk
hozzá, és rövid ideig pároljuk. Hozzáöntjük a zöldségszószt, majd rövid
ideig együtt főzzük. Ezután hozzáadjuk a kókusztejet és gyömbérrel, sóval,
borssal ízlés szerint ízesítjük. Pár percig ismét főni hagyjuk. Ezt követően
hozzáadjuk a garnélarákot, és lassú tűzön kis ideig főzzük. Főtt rizzsel
tálaljuk.
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |