Változatossággal az egészségért! |
||||||||||||
|
||||||||||||
|
Zellerszár
(halványítózeller) A zellerszár fogyasztott része tulajdonképpen levélnyél. Ez a jól ismert gumós zellernek egy másik változata, amely nem fejleszt gumót, ellenben levélnyele jól fejlett, húsos. Két alapvető típusa kerül forgalomba, a halványított, amelynek a színe sárgás-fehér, és a természetes zöld zellerszár. Exportőr országok: Dél-Európa, Nagy-Britannia, Izrael. Szezon: egész évben. Tárolás: hűtőben 1-1,5 hétig. Felhasználás: A zellerszár kellemesen enyhe zeller ízzel rendelkezik, igen lédús és rostokban gazdag. Alacsony kalória értéke miatt kiváló fogyókúrás köretek, saláták készíthetők belőle. Recept: Zellerszár currymártásban Hozzávalók négy személyre: 25 g mandula, 1 közepes zeller (400 g), zöldséges leveskocka, 2 evőkanál búzaliszt, 100 g reszelt sajt, 1,5 kanál reszelt citromhéj, 1,5 evőkanál citromlé. Elkészítés: A mandulákat felszeleteljük és serpenyőben zsír nélkül megpirítjuk. A megmosott zellerszárakat hosszában elfelezzük és, 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk. A leveskockákat 2 dl vízbe morzsoljuk és ebben 10 percig főzzük a zellerszárat. Ezután a levet leszűrjük. Ebbe a lébe habverővel belekeverjük a lisztet, miközben ismét felforraljuk, majd a tűzről levéve még 3 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot és a Curryvel illetve a citromhéjjal fűszerezve, habverővel simára keverjük. Citromlével ízesítjük. A főtt zellerszárat és a mandulát az így elkészített mártásba keverjük. A tetejére apróra vágott zellerlevelet szórhatunk.
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||